Do čoho venujete väčšinu času a energie? Píšete si zoznam povinností, čo všetko musíte dnes stihnúť?

Mne pomáha, ak si dám zoznam pred seba a opýtam sa seba samej: „Zomriem, ak niečo z toho neurobím?“…a s radosťou sa pustím do úloh podľa mojich vlastných priorít, keďže viem, že ak niečo nestihnem, tak nezomriem.  Celý deň máte možnosť, aby ste sa rozhodli,  ako strávite svoj vymedzený čas a možnosti.

Nezabudnite však na to, že v detskom svete  je vždy čas, odvaha, istota, krása, útecha. V detskom svete uponáhľanosť nemá miesto. Nádej zomiera posledná. Láska sa nikdy neminie.

Nedokonalosť nás spája s inými ľuďmi a celým ľudstvom. Zraniteľnosť je tá časť v nás, kde sa rodí láska, tvorivosť, nové myšlienky, úprimnosť a radosť.

Každého rodiča bombardujú príležitosti mať múdrejšie, rýchlejšie, krajšie, výkonnejšie a silnejšie dieťa- nehovoriac o tvorivosti, hudobnom a umeleckom vzdelaní, spoločenskom uplatnení a úspechu. V nijakom prípade nechceme, aby naše dieťa zaostávalo, nechceme, aby bolo posledné. Chceme, aby naše dieťa bolo v niečom „dobré“. Vyvíjame nátlak. Kritizujeme. Kontrolujeme. Deti niekedy robia chyby, niekedy nie sú sústredené. Deti sa niekedy jednoducho chcú hrať a zabávať, niekedy chcú byť iba deťmi. Deti jednoducho chcú, aby sme ich mali radi také, aké sú.

Nedovoľte, aby si dieťa myslelo, že je iba také dobré, aké sú jeho výsledky. Čomukoľvek sa venujú, nechajte ich, nech sa zabávajú. Ak budú pod tlakom, že musia byť najlepší, najrýchlejší, alebo akékoľvek iné „naj“,  a im sa nebude dariť, do budúcna budú mať problém so sebadôverou a sebauznaním.

Deti nie sú rovnaké. Jedno je viac nešťastné z neúspechu a iného sa to príliš netýka. Každé však od nás očakáva ochranu, porozumenie a radu.

Byť rodičom je oveľa namáhavejšie, ako sa nám snaží nahovoriť spoločnosť … Aj najlepší rodičia prežívajú okamihy sebapochybovania a zúfalstva.

Áno, možno občas robíš chyby  aj nesprávne rozhodnutia, možno sú aj dni, keď nie si taká mama, aká by si chcela byť. Ale, keď tvoje deti potrebujú útechu, utešuješ ich, keď potrebujú obranu, brániš ich, keď trpia, trpíš s nimi. Takže prestaň uvažovať, či si dosť dobrá. Lebo SI DOBRÁ. Láska, ktorú poskytuješ svojim deťom, je silný životabudič a prevyšuje všetky negatíva.

Skúste sa zamyslieť ako často počujú deti od vás tieto vety:

„ Budem tu, ak ma budeš potrebovať, srdiečko“, „ Je mi to ľúto“, „Už sa nemôžem dočkať, kedy mi porozprávaš o….“. Ak to nepočúvajú príliš často, som si istá, že od dnes to budú počuť častejšie, však?!

Najväčšou devízou rodičovskej lásky je čas venovaný deťom.

Aby ste poznali, čo je naozaj dôležité, musíte sa zbaviť toho, čo nie je dôležité! (ale o tom, som už písala v inom článku)

Nezabudnite svoj život aj životy svojich detí nasmerovať za volaním srdca. Čo dodať na záver? Asi to, čo ste už počuli tisíc-krát:  spokojná mama= spokojné dieťa.

Zdroj: voľne spracované podľa Rachel Macy Stafford (známa blogerka o zaneprázdnených matkách)

Zdroj obr.: pixabay.com

 

Tri veci, ktoré by ste mali povedať dieťaťu každý deň (časť 2.)