Čo je naozaj dôležité pre dieťa?…

Chceš byť dokonalá mama a všetko stihnúť?…Čo je v živote naozaj dôležité?

Už si si uvedomila, že každá minútka s rodinou je najvzácnejší dar od života? Život je nato, aby sme ho žili. Nádej je nato, aby sme ju našli. A okamihy sú nato, aby sme ich prežívali. Pokús sa odpútať spod tlaku byť stále výkonná a rozhodni sa venovať čas svojmu dieťaťu. Pretože skôr ako sa nazdáš, príde deň keď budeš stáť v jeho izbe a dívať sa na prázdnu dlážku a nebudú tam ani špinavé šaty, ktoré sa nestačili dostať do koša na špinavú bielizeň.

Rozhodnutia, ktoré urobíte, aby ste uchopili, čo je dôležité, si všimnú a ocenia ľudia, ktorí sú dôležití- a naplnia radosťou nielen vaše srdce, ale aj svoje. Zodpovednosť za detstvo iného človeka je dôležitá povinnosť. Vytvárame nielen vlastné spomienky, ale aj spomienky svojho dieťaťa. Spoločná práca v domácnosti nielen upevňuje vzťahy, ale zároveň pomáha deťom pochopiť, že tieto práce sa neurobia samy, švihnutím čarovného prútika. Spoločne strávený čas pri bežných každodenných činnostiach je kľúčom k vytvoreniu vzácnych vzťahov a naplneniu našich spomienok láskou.

Čas, sústredenosť a pozornosť je najväčšia odmena, akú môžete svojim blízkym poskytnúť. Každá sekunda sústredenej pozornosti môže mať kladný vplyv na správanie a atmosféru vo vašej domácnosti. Cieľavedomé zastavenie počas dňa nielen posilní  vzťahy, ale zároveň vám poskytne čas na vytvorenie spomienok.

Čas strávený pri večeri s rodinou je dôležitý.

Čas pri zakrývaní dieťaťa pred spaním v posteli je dôležitý.

Čas prežitý v rozhovore s milovaným človekom je dôležitý.

Čas strávený pri písaní, maľovaní, šití, majstrovaní alebo plnení sna je dôležitý.

Čas, ktorý investujete do milovaných ľudí, je vždy dôležitý. Spoločné zvyky sa prejavia kladne nielen na vašom dnešnom živote, ale aj zajtra a v nasledujúcich rokoch.

Vaše deti vám chcú ukázať niečo, čo sa naučili alebo čo dokážu. Pozvanie vkročiť do detského sveta dostane každý dospelý, ktorý je ochotný odložiť problémy a ponúknuť im do daru svoj čas a prítomnosť. Ak máte 10minút a voľné miesto na gauči, môžete začať hneď.

Skúste s nimi rozprávať a pýtať sa ich napríklad: (možno aj práve u lekára v čakárni, pri zaspávaní, pri večeri, v aute počas cesty niekam….)

  • Ako by ste strávili deň, keby ste boli dospelé a nemuseli chodiť do školy?
  • Čo by ste urobili s peniazmi, keby vám niekto dal sto eur?
  • Keby ste si mohli vybrať, kde by ste žili a prečo?
  • Aký najkrajší sen sa vám sníval?
  • Keby ste mohli vysloviť 3 želania, čo by ste si želali?
  • Keby ste uvideli bezdomovca a mohli mu niečo dať, čo by to bolo?

Verte, že tento zážitok si budú pamätať oveľa viac a oveľa dlhšie ako ďalšiu novú hračku.

Tri veci, ktoré by ste mali povedať svojmu dieťaťu každý deň (ako uvádza Lisa A. McCrohanová):

Vidím ťa. Si dôležitý. Rada sa na teba dívam. Keď tieto posolstvá vyslovíme a zopakujeme každý deň, začnú sa zakoreňovať v duši dieťaťa. Uverí ich významu. Začne ich v sebe nosiť. Naučí sa, ako sa má dívať na iných. Naučí sa ľúbiť seba aj iných. A povedzme si úprimne, ktorá mama by nechcela, aby jej dieťa ľúbilo seba aj iných ?!

A mimochodom , jedno pripomenutie, ktoré všetci dobre poznáte: Deti sú deťmi iba raz.

Rozčuľujete sa nad maličkosťami ako je: pomalé auto pred vami, zatvorený obchod, pomalý internet, veľa ľudí u lekára…a podobne? Ak sa budete rozčuľovať nad maličkosťami, ako sa vyrovnáte s vážnymi vecami? Mali by sme sa sústrediť na naozaj dôležité veci a uchovať si ich- uchovať si ich, kým na to máme príležitosť. Začnite si lepšie všímať pozitívne stránky života. Novoobjavený postoj vo vás vyvolá trvalý pocit vďačnosti, ktorý je pre život posilou.

Všímajte si dobro- vždy len dobro- a nadovšetko. Až potom to ostatné.

A gratulujem Vám! Za čo? Že ste si našli ČAS na seba (na prečítanie tohto článku), pretože je dokázané, že čítanie prináša také isté pozitívne účinky na organizmus ako meditácia, alebo jóga.

Zdroj: voľne spracované podľa Rachel Macy Stafford (známa blogerka o zaneprázdnených matkách)

Zdroj obrázku: pixabay.com

Tri veci, ktoré by ste mali povedať svojmu dieťaťu každý deň (časť 1.)